LA CONNEXIÓ CATALANA; The Perpignan Killings

COMENTARI DEL SENYOR PIRAZOLOIC, ANTROPODÒLEG

La solitud del llop (imatge produïda per Psychic TV)

El 30 de desembre de 1981, a les 19.00, un mes i escaig abans del seu primer concert al mític Whisky A Go Go de Londres, el grup anglès Whitehouse va presentar els seus aterridors enregistraments a la no menys mítica sala  L’Orquídea del barri de Gràcia de Barcelona. Jordi Valls, gracienc afincat a Londres, havia conegut a la capital anglesa un altre gracienc proverbial: Xavier Cot, membre del col·lectiu Cuc Sonat. Aquest va ajudar Valls, que poques setmanes abans havia ofert a William Bennet ocupar-se de la difusió del seu segell Come Organisation i del seu projecte Whitehouse, a preparar la presentació de Barcelona. Altres dos elements clau del moviment industrial vivien molt a prop dels domicilis de Valls i Bennet: Steven Stapleton (Nurse With Wound) i David Tibet (Current 93), que formaven, sobre el mapa de Londres, una peculiar figura geomètrica. Anys després, Jordi Valls també va fer conèixer a casa nostra el segell Industrial Records, del grup Throbbing Gristle i va introduir Genesis P. Orridge al ritual dels tambors de Calanda. Va fundar l’organització World Satanic Network Systems i va engegar el seu propi projecte sonor: Vagina Dentata Organ (VDO). Però tornem a un any després de la presentació a l’Orquídea: Jordi Valls i Xavier Cot pateixen un greu accident de cotxe el 23 de desembre de 1982, a la carretera de Tarragona a Barcelona, prop de Vilafranca del Penedes. L’any 1984, Televisión Española produeix el clip Catalan, dirigit per Derek Jarman, que es roda a Cadaquès i Figueres, sobre la peça del mateix títol composta per Psychic TV i inspirada en l’accident de Valls i Cot.

“La experiencia poética se encuentra íntimamente relacionada con la analógica, que la magia utiliza mediante las correspondencias.”

(Luis, C. M.: Analogia, ocultismo y ludus surrealista)

Catalan va ser presentat el 16 d’octubre de 1984, com una peça més del programa en directe que La Edad de Oro, el programa dirigit per Paloma Chamorro, va dedicar a Genesis P. Orridge (que va presentar la secta Temple of Psychic Youth), Jarman i Valls. A més de les entrevistes amb tots ells, es va produir un concert de Psychic TV i una performance d’VDO en la qual Valls va destrossar amb dues espases tres quadres de Francesc Casademont acompanyat per una gossada de pastors alemanys i el retrunyir dels tambors de Calanda. El caràcter obert i la intel·ligent curiositat de La Edad de Oro per l’art més provocatiu, el seu contingut variat i sorprenent que en qualsevol moment podia desembocar en un happening i el fet que s’emetés en prime time i en directe a la televisió pública no li havien proporcionat a Paloma Chamorro (que, de fet, va alfabetitzar culturalment tota una generació) gaire popularitat entre els sectors polítics i d’opinió més reaccionaris del país, i els shows de Vagina Dentata Organ i Psychic TV van ajudar a sentenciar la continuïtat del programa que, ferit de mort, només va sobreviure fins al març de l’any següent.

Durant el rodatge de Catalan, per al qual fins i tot es va arribar a recuperar d’un desballestament la ferralla del vehicle protagonista de l’accident, el realitzador Julián Álvarez va aprofitar per filmar material que després se sumaria al metratge del video WSNS, dedicat a diversos treballs sonors de Jordi Valls. En aquesta peça (premi al millor curtmetratge de la Setmana Internacional del Cinema de Barcelona 1984),  Àlvarez posa la imatge per als tres primers treballs de Valls: Vagina Dentata Organ presents Music for the Hashishins In Memoriam of Hasan Sabbah, The Last Supper, un collage sonor que recull els colpidors enregistraments de les últimes hores del suïcidi massiu l’any 78 de la secta liderada per Jim Jones a la Guyana (l’edició del disc de VDO va ser de 913 exemplars, el nombre de cadàvers trobats) i The Triumph Of The Flesh, una edició de l’enregistrament en directe dels tambors de Calanda que entre les dues cares dels vinils portava encapsulades petites quantitats de la seva sang. Posteriorment Valls, en un periode més pictòric que performàntic, produirà una extensa col·lecció de retrats de supermodels pintats sobre tela amb la seva pròpia sang, però no abandonarà el treball sonor, que continua fins al present amb més referències discogràfiques: Cold Meat / Eros & Thanatos, Un Chien Catalan, The Perpignan Killings, The Great Masturbator i Music for the Blind. El desembre de 1996 VDO publica la “Carta abierta a la sonrisa blanca de Vargas Llosa”, un text, recollit nombroses vegades per diverses publicacions en paper i electròniques, que descriu amb detall el procés biològic de la mort i la descomposició d’un ésser humà.

Jordi Valls va donar per conclosa l’etapa anglesa en la primera dècada dels 2000 (s’havia instal·lat a Londres als 17 anys) i viu entre Gràcia i Cadaquès. William Bennet va acabar per instal·lar-se al barri de Gràcia, però molt abans, entre 1985 (any del mític concert de Whitehouse a la sala 666) i 1989, molt a prop d’on havia nascut Valls i a tocar del centre tel·lúric de la plaça Raspall, bressol de la rumba catalana i quarter general d’un altre grup seminal de l’industrial català, Macromassa, i del segell UMYU, i zona d’operacions dels activistes de Ràdio PICA. Les relacions de Bennet amb la ciutat continuen:  el gener de 2012 presentarà el seu nou projecte Cut Hands a Barcelona. Les de Valls, també: el 5 d’octubre de 2007, durant l’onzena edició del LEM, va trencar 666 ampolles de vidre a l’auditori del MACBA, acompanyat pels tabalers de la Malèfica del Coll i un grup de cambra que interpretava la peça d’Enrico Toselli que es tocava per a en Dalí quan entrava al Maxim’s de Paris.

“El ocultismo y la poesía son un juego, el movimiento gratuito de la inspiración, de la escritura automática y de las mesas giratorias…”

(Amadou, R.: Anthologie litéraire de l’occultisme)

VDO, Psychic TV, Nurse with Wound, Whitehouse… el moviment industrial, la forma més oculta del punk, va continuar el procés de desacralització iniciat pels surrealistes i forma part de l’ADN de l’experimentació catalana molt més del que probablement ningú es pensi.

_________

Referències

Álvarez, Julián http://www.juliansite.com · Amadou, Robert: Anthologie littéraire de l’occultisme, Editorial Julliard, 1950 ·Bennett, William http://williambennett.blogspot.com ·Casademont, Francesc http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_d’Ass%C3%ADs_Casademont_i_Pou · Come Organization http://www.artnotart.com/come · Cot, Xavier http://www.cucsonat.com/xavicot.htm · Cuc Sonat http://www.cucsonat.com · Current 93 http://www.brainwashed.com/c93 · Industrial Records http://www.industrial-records.com · Jarman, Derek http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Jarman · Jones, Jim http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Jones · La Edad de Oro http://www.rtve.es/archivo/la-edad-de-oro · LEM http://www.gracia-territori.com · Luis, Carlos M: Analogia, ocultismo y ludus surrealista, revista de cultura # 66, 
Fortaleza, São Paulo, novembre/desembre de 2008 – http://www.revista.agulha.nom.br/ag66luis.htm · MACBA http://www.macba.cat · Macromassa http://www.hronir.org/recibidor.htm · Malèfica del Coll http://www.maleficadelcoll.org · Nurse With Wound http://brainwashed.com/nww ·Psychick Youth http://www.ain23.com/topy.net · Psychic TV http://www.genesisbreyerporridge.com ·Ràdio PICA http://www.radiopica.net · Stapleton, Steven http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Stapleton ·Thee Temple ov Sala 666 http://es-es.facebook.com/pages/Sala-666-Barcelona/60399512163 ·Throbbing Gristlehttp://www.throbbing-gristle.com · Tibet, Davidhttp://www.copticcat.com · Toselli, Enrico http://en.wikipedia.org/wiki/Enrico_Toselli · Vagina Dentata Organ / Valls, Jordi http://www.valladolidwebmusical.org/disckreto/vdo.htm · Whitehouse http://ca.wikipedia.org/wiki/Whitehouse ·Whisky A Go Go http://www.whiskyagogo.com · World Satanic Network Systems http://www.discogs.com/label/WSNS

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: